Fördjupad rättsfallsanalys

Marknadsdomstolens (Ekblom-Wörlund, Myöhänen och Parkkari) dom den 4 april 2012 (MD 121/12). (Finland)

Marknadsrätt. Otillbörligt förfarande i näringsverksamhet. Renommésnyltning. Marknadsdomstolen förbjöd P&M Granströms Båtvarv Oy, PG och MG att vid marknadsföringen av P&M Granströms Båtvarv Oy använda kännetecknet Granströms Båtvarv eller Granströms Båtvarv Oy eller använda P&M Granströms Båtvarv Oy:s registrerade firma på ett sådant sätt att initialerna P&M återges med en mindre textstorlek och på ett otydligt sätt i förhållande till den registrerade firman i övrigt.

Marknadsdomstolens (Carlson (ordförande), Lindell, Fallenius, Häckner och Stenlund) dom den 11 juli 2013 (MD 2013:12). (Sverige)

Marknadsrätt. Vilseledande efterbildning. Renommésnyltning. Fråga var om användning av ordet ”kvinna” och/eller dess typografiska utformning i titeln på en tidskrift utgjort en vilseledande affärsmetod enligt punkten 13 i bilaga 1 till direktiv 2005/29/EG (den s.k. svarta listan) samt vilseledande efterbildning enligt 14 § MFL. Även fråga om renommésnyltning förelegat och om marknadsföring varit i strid mot god marknadsföringssed.

Hovrättens för Västra Sverige (hovrättslagmannen Forsberg, hovrättsrådet Josefsson (referent), adjungerade ledamoten Lindow, samt nämndemännen Karlsson och Myhrén.) dom den 23 december 2011 (B 4278-10). (Sverige)

Upphovsrätt. Intrång. Fråga om ett cirkusnummer kan anses utgöra ett konstnärligt verk och därmed skyddas upphovsrättsligt samt om ett annat cirkusnummer medför intrång i rätten till det första. Enligt domstolen var det aktuella cirkusnumret i och för sig av sådan karaktär att det skulle kunna vara ett upphovsrättsligt skyddat sceniskt verk. Eftersom utredningen inte gav klart besked om hur det första cirkusnumret hade sett ut, gick det enligt hovrätten inte att med tillräcklig säkerhet slå fast att det andra cirkusnumret uppvisade sådan originalitet i förhållande till det första att det kunde sägas vara resultatet av en sådan skapande insats att den borde ges upphovsrättsligt skydd, vare sig som självständigt verk eller som bearbetning.

Marknadsdomstolens (Carlson, ordförande (skiljaktig), Lindell, Borg, Göranson, Muren och Stenlund) dom den 24 oktober 2012 (MD 2012:11). (Sverige)

Otillbörlig marknadsföring. Renommésnyltning. En näringsidkare har inom ramen för sin enskilda firma använt sig av en logotyp, bestående av ordet Datoteket jämte figur, som liknar Apoteket AB:s logotyp. Fråga om dels Apoteket AB:s kännetecken varit så känt som krävs för att renommésnyltning enligt 5 § MFL ska kunna föreligga och dels tillämpningen av det s.k. transaktionstestet enligt 6 § MFL vid renommésnyltning.

Marknadsdomstolens (Carlson (ordförande), Lindell, Eklund, Hallén och Muren) dom den 11 december 2012 (MD 2012:15). (Sverige)

Marknadsrätt. Otillbörlig marknadsföring. Sökmotorannonsering. Vilseledande marknadsföring. Renommésnyltning. Lagstridighetsprincipen. En konkurrent har använt annans varumärke i s.k. sökordsmarknadsföring på Internet. Fråga bl.a. om förfarandet har varit förenligt med god marknadsföringssed och strida mot den s.k. lagstridighetsprincipen genom att innebära immaterialrättsintrång.

Högsta domstolens (Nyström, Toijer, Bäcklund (referent), Johansson och Edlund) beslut den 21 december 2012 (NJA 2012 s. 975). (Sverige)

Upphovsrätt. Intrång. Tillgängliggörande för allmänheten. Informationsföreläggande. Innehavare av ensamrätter att göra ett antal ljudböcker tillgängliga för allmänheten har ansökt om informationsföreläggande enligt lagen 1960:729 om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk för en Internetleverantör att vid vite ge information om namn på och adress till den som har registrerats som användare av en viss IP-adress, eftersom intrång i ensamrätterna påstås ha skett med användande av IP-adressen. Varken Datalagringsdirektivet eller Datakommunikationsdirektivet har utgjort hinder mot att meddela ett föreläggande. Även fråga om innebörden av uttrycket tillgängliggörande genom överföring till allmänheten och om beviskravet för informationsföreläggande. EU-domstolens förhandsavgörande den 19 april 2012 (mål nr C-461/10).

Högsta domstolens (Tulokas (avvikande åsikt), Rautio, Poutiainen, Jokela och Sippo; föredragande: Vuorialho) dom den 30.6.2010 (HD 2010:47). (Finland)

Upphovsrätt. Upphovsrättsförseelse. Medhjälp. Vederlag. Svarandena hade svarat för verksamheten för ett fildelningsnät på internet under namnet Finreactor, där nätanvändarna hade kunnat ladda ner filer med upphovsrättsskyddade verk på sina datorer utan tillstånd av rättsinnehavarna. Fråga om det straffrättsliga ansvaret och om skäligt vederlag till upphovsrättsinnehavarna. (Omröstn.)

Högsta domstolens (Tulokas (avvikande åsikt), Rautio, Poutiainen, Jokela och Sippo; föredragande: Vuorialho) dom den 30.6.2010 (HD 2010:48). (Finland)

Upphovsrätt. Upphovsrättsförseelse. A hade till fildelningsnätet Finreactor på internet laddad upp sk. torrentfiler, med vilka nätanvändarna hade kunnat ladda ner upphovsrättsskyddade spelfiler på sina datorer från nätet från datorer som tillhörde andra än A. A ansågs olovligen ha gjort skyddade spelfiler tillgängliga för allmänheten och således gjort sig skyldig till upphovsrättsförseelse. (Omröstn.)

Högsta förvaltningsdomstolens (Dexe, Jermsten, Stenman, Saldén Enérus, Nymansson) avgörande den 24 september 2012 (mål nr 4321-11). (Sverige)

Varumärkesrätt. Ändring av ett registrerat varumärke – genom borttagandet av ett kraftigt streck under en bokstavskombination – har inte medgivits, eftersom helhetsintrycket påverkats.

Patentbesvärsrättens dom meddelad den 26 februari 2010, nr 07-161 (Bäckvall, Sandell och Siösteen) (Sverige)

Patenträtt. Upphävande av patent på gas-vätskeblandning avsedd för användning som brandsläckningsmedel. Fråga om en uppfinning är så tydligt beskriven att en fackman kan utöva uppfinningen.

Patentbesvärsrättens dom meddelad den 19 mars 2010, nr 07-013 (Carlson, Bäckvall och Sandh) (Sverige)

Mönsterskydd. Frågan om rättskraften av tingsrätts dom ang. bättre rätt till mönster, i administrativ process där fråga var om att bli antecknad som medsökande.

Patentbesvärsrättens dom meddelad den 1 april 2010, nr 08-183 (Carlson, Bäckvall och Hallin) (Sverige)

Varumärkesrätt. Upphävande av varumärkesregistrering. Tillika fråga om kännedom om andra likalydande existerande kännetecken i samband med varumärkesregistrering.

Patentbesvärsrättens dom meddelad den 26 september 2011, nr 10-280 (gemensam handläggning med mål nr 10-281) (Bergman, Bäckvall och Carlson) (Sverige)

Varumärkesrätt. Fråga om upphävande av varumärkesregistrering som påstås innehålla delar som är skyddade som internationell beteckning. Tillika fråga om varumärke från heraldisk synpunkt kan betraktas som en efterbildning.

Patentbesvärsrättens dom meddelad den 30 december 2011, nr 10-292 (Bäckvall, Carlson och Hallin) (Sverige)

Varumärkesrätt. Fråga om särskiljningsförmåga hos geografiskt namn (NACKA FORUM).

Patentbesvärsrättens dom meddelad den 14 februari 2012, nr 10-257 (Bergman (skiljaktig), Bäckvall och Carlson) (Sverige)

Varumärkesrätt. Upphävande av varumärkesregistreringen IKARIMI. Påstående att ett varukännetecken förvärvat förstärkt känneteckenskraft har ansetts vara en sådan omständighet som Internationella byrån måste underrättas om inom den i Madridprotokollet angivna 18 månadersfristens utgång för att den ska kunna beaktas.