Fördjupad rättsfallsanalys

Patentbesvärsrätten 25 februari 2009, nr 06-208 (Sverige)

Varumärkesrätt. Registrering av ett varumärke i notskrift. Ett ljudmärke bestående av tre sjunkande staccatoackord i G-dur spelade på pizzicatosträngar har ansetts i sig besitta för registrering erforderlig särskiljningsförmåga.

Patentbesvärsrätten 30 december 2009, nr 06-362 (Sverige)

Varumärkesrätt. Registrering av ett varumärke i form av en förpackningsutstyrsel (emballage till blodpudding). Den sökta förpackningsutstyrseln i form av ett emballage till blodpudding har ansetts sakna såväl inneboende som förvärvad särskiljningsförmåga.

NJA 2010 s. 135 (Sverige)

Upphovsrätt. Fotorätt. Exemplarframställning. Tillgängliggörande för allmänheten. Utgivning. Inskränkning. Fotografiska bilder, som med fotografens samtycke funnits på en webbplats, har under en tid funnits även på en annan webbplats såsom del i en kundreferens. Fråga var bl.a. om fotografierna, genom att ha gjorts tillgängliga för allmänheten på den första webbplatsen, kunde anses ha utgivits och om fotografierna på den andra webbplatsen hade utgjort en oväsentlig del av en bild i den mening som avses i 20 a § lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

Patentbesvärsrätten 7 februari 2008, nr 05-072 (Sverige)

Varumärkesrätt. Upphävande av varumärkesregistreringen STORZ MILLENNIUM i visst utförande. Frågan om det i målet åberopade avtalet kan godtas som ett medgivande har ansetts prejudiciell och inte kunna prövas i målet.

Patentbesvärsrätten 24 mars 2009, nr 07-186 (Sverige)

Varumärkesrätt. Giltighet av ett internationellt figurmärke utfört i färgen rött. Patentbesvärsrätten har delat Patentverkets uppfattning att det röda färgmärket i sig saknar erforderlig särskiljningsförmåga för bl.a. verktyg. Utredningen har ej ansetts visa att märket genom användning förvärvat erforderlig särskiljningsförmåga.

Patentbesvärsrätten 31 mars 2008, nr 05-080 (Sverige)

Varumärkesrätt. Upphävande av varumärkesregistreringen KEXCHOKLAD. Varumärket KEXCHOKLAD har ansetts sakna ursprunglig särskiljningsförmåga för varan "choklad med frasrån och mellanfyllning". Varumärket har dock genom användning förvärvat särskiljningsförmåga för varan. Ett yrkande om att rätten skulle precisera varumärkets skyddsomfång har ansetts inte kunna lagligen prövas i målet.

NJA 2009 s. 695 (Sverige)

Mönsterskydd. Intrång. Bättre rätt. Överföring av mönsterregistrering på grund av bättre rätt till formgivarrätt.

Patentbesvärsrätten 3 april 2008, nr 04-029 (Sverige)

Patenträtt. Upphävande av patent på elektronisk tunga. Ett förfarande för mätning befanns inte kunna skyddas av patent då uppgifter i ett patentkrav inte hade motsvarighet i ansökningens ursprungliga handlingar och då den uppfinning som detta patentkrav angav inte var så tydligt beskriven att en fackman kunde utöva den.

Patentbesvärsrätten 23 mars 2009, nr 05-462 (Sverige)

Patenträtt. Upphävande av patent på anordning för upphängning av ett vridbart arbetsredskap. En uppfinning av en anordning för upphängning av ett vridbart arbetsredskap, befanns vara närliggande i förhållande till vad som var känt. En uppfinning som därutöver innefattade ett styrorgan för hydraulledningarna, och som angavs i patentkrav yrkade i andra hand, befanns däremot ha uppfinningshöjd.

Patentbesvärsrättens beslut meddelat den 16 juli 2009, nr 05-437 (Sverige)

Patenträtt. Patent på "Förfaranden för att följa skogsvårdsinformation". Ett förfarande för att följa skogsvårdsinformation ansågs inte falla under något av de i 1 § PL angivna undantagen. Att det i förfarandet används en anordning i form av en etikett ansågs medföra att förfarandet som helhet får teknisk karaktär. Ansökningen återförvisades därför till Patentverket för fortsatt handläggning.

Patentbesvärsrättens beslut meddelat den 18 november 2009, nr 07-015 (Sverige)

Patenträtt. Patent på "Metod och system för betalning vid apparater". PBR har funnit att betalningsmetod och betalningssystem inom begränsade nätverk saknade erforderlig uppfinningshöjd i förhållande till känd teknik.

Patentbesvärsrättens beslut meddelat den 3 december 2009, nr 07-017 (Sverige)

Patenträtt. Upphävande av patent på förfarande för tvättvätsketillförsel till kokningsprocess för cellulosamassa.

UfR 2009.733 H (Danmark)

Patentret. Krænkelse af brugsmodelbeskyttelse og patent vedrørende system til tvangsstyring af bagakslerne på sættevogne. Da der i sagen ikke var nedlagt påstand om, at patentet kendtes ugyldigt, kunne retten ikke tage stilling til patentets ugyldighed som følge af manglende opfindelseshøjde eller manglende nyhedsværdi. Ved den skete bevisførelse var det ikke godtgjort, at frembringelse ikke opfyldte kravet til opfinderhøjde i medfør af brugsmodelloven.

UfR 2009. 1018 H (Danmark)

Udmåling af erstatning og vederlag efter varemærkeloven og markedsføringsloven. En pung med Burberrys velkendte figurmærke, er en eksklusiv mærkevare, der sælges i særlige butikker for knap 2.000 kr. Rettighederne hertil var krænket ved import og markedsføring af en lignende pung, der blev solgt for 20 kr. De to produkter måtte antages at have så forskellige målgrupper, at det havde formodningen mod sig, at salg af den billige pung kunne substituere Burberrys salg af eksklusive punge. På denne baggrund kunne der ikke tilkendes erstatning for afsætningstab. Derimod tilkendtes der vederlag og erstatning for markedsforstyrrelse.

Høyesteretts kjennelse av 2. september 2009, HR-2009-1735-A (Norge)

Patentrett. Ekivalenslæren. Kjæremål i sak om midlertidig forbud. Alternativ fremgangsmåte for fremstilling av et legemiddel ble ikke ansett å gjøre inngrep i analogifremgangsmåtepatent. Høyesterett anerkjenner ekvivalenslæren og gir tilslutning til de tre kriterier som i juridisk teori1 og underrettspraksis har vært oppstilt for ekvivalens: (1) Inngrepsgjenstanden må løse samme problem som den patenterte oppfinnelsen, (2) de modifikasjonene som er gjort må ha vært nærliggende for en fagmann og (3) inngrepsgjenstanden må ikke tilhøre den frie teknikk. Ekvivalenslæren er et hjelpemiddel for å utvide beskyttelsen til metoder som er noenlunde identiske, og som derfor kan beskrives som modifikasjoner av patentet. Hvorvidt metoden er en modifikasjon har derfor selvstendig betydning, og nærliggende metoder som ikke er modifikasjoner av den patenterte metoden, faller utenfor patentbeskyttelsen. Den alternative metoden behøver ikke representere en nyvinning for å gå fri av et analogifremgangsmåtepatent.