Court Cases - Comments and Analysis

Marknadsdomstolens dom den 30 juni 2011 (MD 2011:17) (Sverige)

Otillbörlig marknadsföring. Vilseledande efterbildning. (Vilseledande om ursprung och egenskap. Renommésnyltning.) Utformningen av en taxibil har ansetts förväxlingsbar med Taxi Göteborgs kända och särpräglade taxifordon, varför marknadsföringen ansågs utgöra vilseledande efterbildning enligt 14 § MFL.

UfR 2010.1422 H (Danmark)

Ophavsret. Overladelse af malerier. Konsumption. En kunstners efterladelse af kasserede billeder ved fraflytning af et lejemål er ikke udtryk for, at kunstneren herved har gjort billederne, hvortil der er knyttet ophavsret, til genstand for fri bemægtigelse. En efterfølgende beboer af lejemålet eller andre har således ikke adgang til at tilegne sig billederne som ejer og gøre dem tilgængelige for almenheden, og derfor krænkede den efterfølgende beboer af lejemålet kunstnerens ophavsret ved at sælge to af malerierne på auktion.

Høyesteretts ankeutvalg (dommerne Skoghøy, Øie og Webster) av 23. mars 2011 (HR-2011-603-U, Rt 2011 s 435) (Norge)

Opphavsrett. Sivilprosess. Bevisfremleggelse. I en verserende rettssak anlagt av rettighetshaverne til den kjente norske barnestolen Tripp Trapp mot selgeren av barnestolen Oliver, der det var anført at salget av Oliver innebar brudd på så vel åndsverkloven, varemerkeloven og markedsføringsloven, ønsket rettighetshaverne til Tripp Trapp å fremlegge en utredning av professor Marianne Levin. Samtidig varslet de om at professor Levin ville bli ført som vitne. De saksøkte motsatte seg fremleggelsen. Høyesteretts ankeutvalg fant at utredningen ble dekket av regelen om ”juridiske utredninger foranlediget av saken” i tvisteloven § 11-3 femte punktum og derfor bare kunne fremlegges dersom begge parter samtykket. Utredningen ble derfor nektet fremlagt. Professor Levin ble heller ikke tillatt ført som vitne.

NJA 2011 s. 270 (Sverige)

Patenträtt. Intrång. Skadestånd. Preskription. Avgörandet gällde skada vid intrång i patent till en mjölkningsrobot för kor. Preskriptionstiden för ersättning vid patentintrång skulle bestämmas särskilt för varje skada till följd av en intrångshandling. Den skulle löpa från den tidpunkt när en skada uppkom till följd av den ursprungliga intrångshandlingen och därefter en ny preskriptionstid för varje tillkommande skada till följd av en ny intrångshandling. En intrångshandling som inte medförde någon skada inverkade däremot inte på preskriptionstiden. Preskriptionstiden skulle räknas från respektive avtalstidpunkt för intrångsgörarens försäljning av intrångsföremål.

RÅ 2010 ref. 41 (Sverige)

Varumärkesrätt. Registrering. Grafisk återgivning. Ett hologram i form av en kaleidoskopisk bild som skiftar i färg beroende på ljuset har ansetts inte kunna registreras, eftersom sökanden i sin ansökan återgivit endast en av de bilder som märket omfattade. Denna bild har inte ansetts utgöra en återgivning av märket som är klar, precis, fullständig i sig själv, lättillgänglig och tydlig. Inte heller i förening med den skriftliga beskrivningen av märket ansågs bilden uppfylla detta krav.

NJA 2010 s. 617 (Sverige)

Patenträtt. Överlåtelse. Obestånd. Preklusion. Hävning och återtagande av sålt patent har ansetts vara möjlig när köparen kunde antas vara på obestånd.

NJA 2010 s. 559 (Sverige)

Upphovsrätt. Intrång. Exemplarframställning. Upplåtelse. Avtalstolkning. Om inte annat klargjorts av upphovsrättsinnehavaren får det, vid ett avtal om upplåtelse av rätt att använda ett verk på förpackningen till en vara avsedd för vidareförsäljning till konsumenter i regel anses vara underförstått att upplåtelsen även omfattar en rätt för producenten av varan och för försäljare i senare led att utnyttja förpackningen för marknadsföring på vedertaget sätt.

MD 2010:3 (Sverige)

Otillbörlig marknadsföring. Vilseledande efterbildning. Renommésnyltning. Ett bolags första hjälpen-tavla har inte ansetts utgöra vilseledande efterbildning av ett annat bolags kända och särpräglade första hjälpen-tavla enligt 14 § MFL, eftersom det inte befunnits föreligga någon risk för förväxling mellan tavlorna. Inte heller har renommésnyltning ansetts föreligga.

MD 2010:4 (Sverige)

Otillbörlig marknadsföring. Vilseledande efterbildning. Ett bolags marknadsföring av energidryck har ansetts utgöra vilseledande efterbildning av ett annat bolags energidryck enligt 14 § marknadsföringslagen, eftersom det förstnämnda bolagets dryckesförpackning ansågs förväxlingsbar med det sistnämnda bolagets kända och särpräglade produkt. Fråga om vilseledande om kommersiellt ursprung och renommésnyltning. Även fråga om rättegångskostnader.

MD 2010:29 (Sverige)

Otillbörlig marknadsföring. Vilseledande efterbildning. Renommésnyltning. Ett företag har marknadsfört en chokladdragé i en förpackning som påståtts utgöra en vilseledande efterbildning av ett annat företags kända och särpräglade förpackning. Yrkandet om förbud mot marknadsföringen har ogillats, eftersom det inte visats att det förelegat risk för förväxling av förpackningarna. Inte heller har renommésnyltning ansetts föreligga. Även fråga om rättegångskostnader.

Ugeskrift for Retsvæsen 2010.240 H (Danmark)

Varemærkeret. Særpræg. Forveksling. Vareartslighed. Varemærket ORIENT-EXPRESS har særpræg i forbindelse med hotelvirksomhed. Et figurmærke indeholdende tegnet ORIENTEXPRESSEN anvendt for cateringvirksomhed fandtes at være forveksleligt hermed, da cateringvirksomhed må anses for en med hoteldrift beslægtet aktivitet.

Ugeskrift for Retsvæsen 2010.1643 H (Danmark)

Varemærkeret. Forveksling. Vareartslighed. Et forretningskendetegn identisk med det beskyttede varemærke BROADCOM krænkede rettighederne til varemærket. Skønt parternes forretningsområder og kundekreds i væsentligt omfang adskilte sig fra hinanden, fandt Højesteret, at der forelå en risiko for forveksling, blandt andet med henvisning til at tegnet anvendtes for komplementære tjenesteydelser, og at der generelt var sket en brancheglidning mellem telekommunikationsvirksomhed og virksomhed med salg og service af computerhardware og -software.

NJA 2008 s. 1082 (Sverige)

Varumärkesrätt. Intrång i gemenskapsvarumärke. Tullstopp. Näringsverksamhet. En man hade fört in varor utan varumärkeshavarens samtycke, vilka skulle användas i dotterns näringsverksamhet. För att import i EG-varumärkesförordningens mening ska anses vara för handen är det tillräckligt att varorna förts in i landet i avsikt att användas i en näringsverksamhet och att tullformaliteterna har uppfyllts.

NJA 2008 s. 1033 (Sverige)

Varumärkesrätt. Användningstvång. Talerätt. Förfång. När en näringsidkare väcker talan om användningstvång enligt 25 a § varumärkeslagen, bör kravet på förfång i 26 § första stycket första meningen varumärkeslagen tillämpas så att hinder mot att föra talan föreligger endast när omständigheterna leder till bedömningen att näringsidkaren saknar fog för sitt påstående om att registreringen är till förfång för honom.

Patentbesvärsrätten 9 september 2008, nr 06-242 (Sverige)

Varumärkesrätt. Giltighet av den internationella varumärkesregistreringen H i figur. PRV har ansett att Hermes utstyrsel i form av ett H varit för enkelt för att i sig kunna uppfattas som ett varukännetecken och att det inte visats att utstyrseln genom användning kommit att uppfattas som kännetecken. PBR har delat PRV:s bedömning.