Immaterialrättens utveckling i Finland 2023–2024

Developments in Intellectual Property Law in Finland 2023–2024

By Åsa Krook, Jonna Rask

From Nordiskt Immateriellt Rättsskydd nr 4 2024

Download

Immaterialrättens utveckling i Finland 2023–2024

Av Åsa Krook och Jonna Rask[*]Advokat Åsa Krook och juris magister Jonna Rask är båda verksamma vid Waselius Advokatbyrå Ab.

1. Allmänt

Under de två senaste åren har vi fått ta del av ett flertal intressanta immaterialrättsliga avgöranden i Finland. Högsta domstolen har meddelat fem prejudikat under perioden 1.1.2023–20.9.2024 varav två känneteckensrättsliga, två upphovsrättsliga samt ett inom ramen för patenträtt. Speciellt glädjande är att såväl Högsta domstolen som marknadsdomstolen i ett flertal fall begärt förhandsavgöranden av EU-domstolen. Vi kommer i vår artikel att redogöra för ovan nämnda rättsfall. Marknadsdomstolen har under samma period[1]1.1.2023–31.8.2024. avgjort 57 immaterialrättsliga tvister och 42 besvär[2]Marknadsdomstolen har sedan 2013 haft exklusiv behörighet att pröva tvister och klagomål om immateriella rättigheter i Finland, dvs. civilrättsliga tvister som gäller industriella rättigheter och upphovsrätt samt besvär över Patent- och registerstyrelsens (”PRS”) beslut i registreringsärenden. Därmed utgör år 2024 det elfte året som marknadsdomstolen fungerar som exklusiv domstol för immateriella rättigheter i Finland., av vilka vi valt att lyfta vi fram en handfull intressanta avgöranden.[3]Högsta förvaltningsdomstolen har inte givit något årsboksbeslut under den tid som denna artikel omfattar (1.7.2022–30.9.2024). För att möjliggöra en lätt läsning nämns kärnfrågan i varje rättsfall i dess rubrik.

I mars 2022 fattade regeringen ett principbeslut om en nationell strategi för immateriella rättigheter (IPR-strategi) i enlighet med den strategi som hade utarbetats av den av arbets- och näringsministeriet under våren 2020 tillsatta styrgruppen och projektgruppen. Målet med strategin är att Finland år 2030 ska ha en verksamhetsmiljö för immateriella rättigheter som effektivt stöder innovation och kreativt arbete, vilket ökar det ekonomiska välståndet och konkurrenskraften så att förverkligandet av grundläggande rättigheter och olika samhälleliga intressen mångsidigt beaktas. IPR-strategin förutsätter bl.a. att finska aktörer bör ha en stark kompetens inom immateriella rättigheter, innovationer i världsklass skapas och kommersialiseras i Finland, att immateriella rättigheter är en integrerad del av det politiska beslutsfattandet och att Finland har ett effektivt och konkurrenskraftigt system för immateriella rättigheter. Dessutom förutsätts det att Finland bidrar till utvecklingen av IPR-systemet och -regleringen på såväl EU-nivå som på nationell nivå. Exempel på konkreta åtgärder som IPR-strategin innehåller är bl.a. skatteavdrag och ekonomiskt stöd för forskning och utveckling, en övergripande utveckling av infrastrukturen kring upphovsrätt, implementering av upphovsrättsdirektivet (DSM-direktivet) och ändringar i upphovsrättslagen i anslutning till implementeringen, samt en totalrevision av patentlagstiftningen. Arbetet med att genomföra och utveckla strategin fortsätter för att uppnå de uppsatta målen.

You must be logged in to access this content

Only subscribers can log on to NIR, register a subscription to get access to NIR on internet.


Logga in | Subscribe